Το Νησι

Η Θάσος

Η Θάσος είναι ένα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και κατοικείται από την αρχαιότητα. Οι πρώτοι που κατοίκησαν στο νησί ήλθαν από την Πάρο,  που, ως γνωστό, βρίσκεται αρκετά νοτιότερα στο Αιγαίο. Είναι ένα ελκυστικό μέρος με όμορφες αμμώδεις παραλίες και παραδοσιακά χωριά με απίστευτες ορεινές εκτάσεις. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, η Θάσος ήταν το νησί των Σειρήνων, ξέρετε, εκείνες οι  διαβολικές γυναίκες με μια ουρά ψαριού.

Η Θάσος, η πρωτεύουσα (τώρα ανεπίσημα γνωστή ως Λιμένας, ή «το λιμάνι»), βρίσκεται  στη βόρεια πλευρά του νησιού και είχε δύο λιμάνια. Ο Αρχίλοχος χαρακτήρισε τη Θάσο ως «ραχοκοκαλιά του γαϊδουριού που στέφεται με άγριο ξύλο» και η περιγραφή ταιριάζει ακόμα και σήμερα στο ορεινό νησί με τα δάση του έλατου και του πεύκου.

Εκτός από τα ορυχεία χρυσού, το κρασί, οι ξηροί καρποί και το μάρμαρο της Θάσου ήταν γνωστά στην αρχαιότητα. Το κρασί Thasian (ένα ελαφρύ κρασί με χαρακτηριστικό άρωμα μήλου) ήταν, διάσημο στο σημείο μάλιστα όπου όλα τα Θασιακά  νομίσματα έφεραν την κεφαλή  του θεού του κρασιού Διόνυσου από τη μία πλευρά και τσαμπιά σταφυλιού από την  άλλη.

Σήμερα, η Θάσος είναι μέρος του νομού Καβάλας και είναι το νοτιότερο και το ανατολικότερο σημείο του νομού. Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ολόκληρο το νησί έγινε ενιαίος δήμος.

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσείο

Η πόλη της Θάσου κατοικείτε από την αρχαιότητα έως σήμερα και στην ακμή της αριθμούσε 8 έως 10 χιλιάδες κατοίκους. Οι πρώτοι άποικοι κατέφθασαν από το νησί της Πάρου και οι μαρτυρίες αυτής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται διάσπαρτες σε αρχαιολογικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την υφήλιο αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Αυτό διαθέτει 18 αίθουσες και 1700 αρχαία εκθέματα μεταξύ των οποίων και εμβληματικός Κούρος που έχει ύψος 3,5 μέτρα. Παραπλεύρως του αρχαιολογικού μουσείου και με έκταση 8 στρεμμάτων περίπου είναι η αρχαία αγορά που ήρθε στο φως από τη σκαπάνη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Υπήρξε κατά την εποχή της ακμής του νησιού το διοικητικό αλλά και το θρησκευτικό κέντρο της πόλης της Θάσου με διάσπαρτους μικρούς ναούς, βωμούς και ιερά όπως αυτό του Θεαγένη, γιο του Ηρακλή. Τη πόλη της Θάσου περιστοίχιζαν μαρμάρινα τοίχοι τα οποία διέθεταν περάσματα ή πύλες όπως αυτής του Σειληνού που κοσμείτε από ανάγλυφη παράσταση ύψους 2 μέτρων, του Ηρακλή και άλλες. Τέλος, σε φυσική κοιλότητα κάτω από την ακρόπολη της Αρχαίας Πόλης της Θάσου βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο που χρονολογείτε από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Νυχτερινή ζωή και παραλίες

Οι παραλίες της Θάσου είναι συνήθως ωραίες αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραλιών στη Θάσο είναι ότι περιβάλλονται από μερικά από τα πιο όμορφα τοπία. Πολλές από τις παραλίες έχουν ανέσεις όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβέρνες και μπαρ.

Η νυχτερινή ζωή της Θάσου έχει πολυεθνική γεύση λόγω των τουριστών. Η Θάσος είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός μεταξύ Ελλήνων και επισκεπτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι η Θάσος διαθέτει πολλά τυπικά στέκια όπως μουσικά μπαρ, εστιατόρια και άλλα που συχνά  προσφέρουν ζωντανή μουσική η και χορευτικές παραστάσεις.

Αυτά τα μέρη όπου συμβαίνουν οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις είναι αγαπημένα στους επισκέπτες, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής. Ο Λιμένας, η πρωτεύουσα της Θάσου, διαθέτει καταστήματα γρήγορου φαγητού και κάποιες ταβέρνες πρώτης ποιότητας που προσφέρουν αυθεντική ελληνική κουζίνα γύρω από το λιμάνι.Τα εστιατόρια εξυπηρετούν τους ξένους τουρίστες με μια ποικιλία πιάτων. Τα θαλασσινά  είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή για τους επισκέπτες του νησιού δίχως όμως να υστερούν τα κρέατα ιδίως στα ορεινά χωριά.

Οικισμοί

Θεολόγος

Ο Θεολόγος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και ένα παλιό πετρόκτιστο γεφύρι το οποίο παρέχει πρόσβαση στη περιοχή Αστρίς.

Το ορεινό χωρίο Θεολόγος βρίσκεται στη νότια Θάσο, 50 χλμ. από το Λιμένα και σε υψόμετρο 220 μ. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία που υποστηρίζει την ύπαρξη του οικισμού ανέρχεται στο 1287. Κάθε καλοκαίρι γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού θασίτικου γάμου, διατηρώντας έτσι τη παράδοση και τον πολιτισμό του. Το χωριό είναι γνωστό για τα κρεατικά του, και κυρίως για το δημοφιλές του κατσικάκι στη σούβλα.

Μαριές

Είναι ένα τυπικό ψαροχώρι, χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, 30 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού. Αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Βρίσκεται σε μία ήσυχη τοποθεσία, ιδανική για να απολαύσετε τη φύση και την πεζοπορία.

Περιβάλλεται από βραχώδεις πλαγιές καλυμμένες από πυκνή βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά. Υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες στη περιοχή. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για χαλάρωση από τα θορυβώδη πλήθη.

© Powered by Bookoncloud